Ingredienser

  • 400 g färsk tofu
  • 1 salladslök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk sichuanpeppar
  • 1 msk matolja
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk chiliolja
  • 2 msk torkat chilipulver
  • 100 g köttfärs
  • 3 dl vatten
  • 1 msk kinesisk ljus sojasås
  • 3 msk chilibönpasta
  • Salta efter smak

Mapo Tofu

4 PORTIONER

Laga en klassisk, kinesisk maträtt ikväll! Mapo Tofu ger dig en smakrik och lättlagad middag, med härliga aromatiska kryddor och mjuk tofu. Maträtten kommer från området Sichuan, och är perfekt för dig som vill laga ett recept med tofu på ett nytt och spännande vis.

Ingredienser

  • 400 g färsk tofu
  • 1 salladslök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk sichuanpeppar
  • 1 msk matolja
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk chiliolja
  • 2 msk torkat chilipulver
  • 100 g köttfärs
  • 3 dl vatten
  • 1 msk kinesisk ljus sojasås
  • 3 msk chilibönpasta
  • Salta efter smak

Gör så här

1

Börja med att skära tofun i 2-3 cm bitar och koka den i ungefär 3 minuter för att ge den en fastare struktur. Låt rinna av.

2

Finhacka vitlöken och skär salladslöken i något större bitar.

3

Hetta upp en stor en stor wokpanna med matolja och sesamolja. Tillsätt Sichuan peppar och låt den fräsa i en minut för att smaksätta den heta oljan. Ta sedan bort pepparkornen från oljan.

4

Tillsätt chiliolja och hetta upp på nytt. När oljan börjar ryka, lägg i torkat chilipulver, hackad vitlök och köttfärs och stek på hög värme.

5

När köttfärsen är nästan helt tillagad, häll i vatten, kinesisk sojasås och chilibönpasta. Fortsätt att steka tills blandningen får en stark aromatisk doft.

6

Lägg i tofu-bitarna försiktigt i såsen och sänk värmen. Låt tofun sjuda i 3-5 minuter eller till såsen börjar tjockna.

7

Strö över hackad salladslök, blanda försiktigt och smaka av med salt. Servera Mapo Tofu som den är eller med nykokt ris, så har du en komplett måltid.

Tips

Vill du ha en vegetarisk variant på Mapo Tofu? Byt ut köttfärsen mot finhackad svamp, som shiitake eller champinjoner, för en djup och umamirik smak. För extra hetta kan du lägga till fler pepparkorn eller lite extra chiliolja. För en mildare Mapo Tofu minskar du mängden chilipulver och chilibönpasta – smaken blir fortfarande fyllig men något snällare.