Ingredienser
- 1,5 dl vermiceller, kokta
- 1,5 dl taro, eller sötpotatis
- 1,5 dl vitkål
- 1,5 dl morot
- 1,5 dl shitakesvamp, finstrimlade
- 1,5 dl finstrimlad gul lök
- 1 paket rispapper
- 1 äggula
- 1,5 dl nötkött, fläskkött eller tofu
- 5 dl olja, till fritering
- Salt och peppar
Vietnamesiska friterade vårrullar
8 PORTIONER
Detta recept på frasiga, friterade vietnamesiska vårrullar med rispapper är fantastiskt gott och enkelt att laga. Med en smakrik blandning av färska grönsaker tillsammans med kött eller tofu, kan du enkelt variera ingredienserna efter vad du har hemma i skafferiet. Rispappret gör att vårrullarna blir krispiga när de friteras, och de är ett utmärkt tillbehör till många asiatiska rätter.
Ingredienser
- 1,5 dl vermiceller, kokta
- 1,5 dl taro, eller sötpotatis
- 1,5 dl vitkål
- 1,5 dl morot
- 1,5 dl shitakesvamp, finstrimlade
- 1,5 dl finstrimlad gul lök
- 1 paket rispapper
- 1 äggula
- 1,5 dl nötkött, fläskkött eller tofu
- 5 dl olja, till fritering
- Salt och peppar
Gör så här
Förbered rispapper och fyllningen. Använd gärna runda och sega rispapper för att få till den autentiska, vietnamesiska känslan. Du kan även använda fryst vårrulledeg istället.
Blanda alla grönsaker och kött eller tofu i en skål. Krydda med salt och peppar.
Använd ett och ett halvt rispapper per vårrulle för att ge dem extra stabilitet vid fritering. Lägg halva rispappret ovanpå det hela och placera en lagom mängd fyllning på rispappret.
Rulla ihop försiktigt och se till att vika in sidorna för att hålla fyllningen på plats. Fäst kanterna med lite äggula om det behövs.
Häll ca 2 cm olja i en wokpanna eller tjockbottnad kastrull och värm upp. Testa temperaturen genom att doppa en träätpinne i oljan – om det bubblar lätt är oljan redo. Lägg vårrullarna med skarven nedåt i oljan och fritera tills de är gyllenbruna och krispiga.
Vänd dem försiktigt efter ett par minuter för en jämn stekning. Om du har kött i rullarna kan du sticka små hål med en vass kniv så att de tillagas helt igenom.
Lägg de friterade vårrullarna på ett par ätpinnar eller hushållspapper för att droppa av överflödig olja. Dessa krispiga vårrullar blir fantastiska när de serveras med en dipp, som till exempel en vietnamesisk sås med lime, chili och fisksås.
Tips
Vill du steka vårrullar istället för att fritera? Lägg lite olja i en panna och stek vårrullarna tills de är gyllenbruna och frasiga på alla sidor. Prova också att servera med färska örter som koriander och mynta, eller tillsammans med thailändska vårrullar för en smakfull mix av asiatiska rätter.