Ingredienser

  • 200 g papaya
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 piri piri chilifrukter
  • 40 g körsbärstomater
  • 30 g långbönor
  • 2 msk rostade jordnötter
  • 1 msk fisksås
  • 1 ½ msk limejuice
  • 10 g torkade räkor
  • 20 g palmsocker
  • 2 stjälkar vattenspenat
  • ¼ vitkålshuvud

Thailändsk papayasallad

1 PORTION

Den här papayasalladen är ett måste i thailändsk matlagning. Med sina autentiska smaker är salladen fräsch, syrlig, het och söt på samma gång. Servera papayasalladen som tillbehör till andra thailändska maträtter, som grillad kyckling och ångat, klibbigt ris.

Ingredienser

  • 200 g papaya
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 piri piri chilifrukter
  • 40 g körsbärstomater
  • 30 g långbönor
  • 2 msk rostade jordnötter
  • 1 msk fisksås
  • 1 ½ msk limejuice
  • 10 g torkade räkor
  • 20 g palmsocker
  • 2 stjälkar vattenspenat
  • ¼ vitkålshuvud

Gör så här

1

Förbered frukt och grönsaker först. Strimla papayan tunt, halvera körsbärstomaterna, hacka långbönor i 2,5 cm stora bitar och hacka vitkålen i stora bitar.

2

Krossa sedan vitlöken och chilin grovt i en mortel. Tillsätt bönor, rostade jordnötter och de torkade räkorna. Krossa lätt igen i morteln för att få fram smakerna.

3

Rör ner den strimlade papayan och de halverade körsbärstomaterna. Blanda försiktigt så att papayan och tomaterna täcks av kryddblandningen.

4

Lägg upp papayasalladen på ett fat och servera tillsammans med färsk vattenspenat, hackad vitkål och extra långbönor för en härligt fräsch och krispig sallad.

Tips

Håll papayan färsk genom att tvätta frukten och blötlägg i 30 minuter innan du skalar den. Överbliven papaya förvaras bäst i kylskåp. Vill du variera din papayasallad? Lägg till strimlad morot eller mango för extra färg och sötma, eller tillsätt extra chili för mer hetta.