Ingredienser
- 200 g rismjöl
- 1 ägg
- ½ tsk salt
- 1 tsk gurkmeja
- 400 ml kokosmjölk
- Solros- eller rapsolja för stekning
- 300 g fast tofu, eller färdig friterad
- 1 stor morot
- 1 liten kålrabbi
- 4 salladslökar
- 2 dl färska korianderblad
- 2 dl färska myntablad
- 100 g splittrade mungbönor
- 100 g enokisvamp
Banh Xeo, vietnamesiska crepes
2-3 PORTIONER
Banh Xeo är vietnamesiska pannkakor som blir härligt frasiga och gyllenbruna när de steks i olja. Dessa tunna vietnamesiska crepes är fyllda med färska örter, grönsaker och tofu och serveras med en smakrik sås. Crepesen kan varieras med räkor istället för tofu och är ett perfekt tillbehör eller huvudrätt med fantastiska vietnamesiska smaker.
Ingredienser
- 200 g rismjöl
- 1 ägg
- ½ tsk salt
- 1 tsk gurkmeja
- 400 ml kokosmjölk
- Solros- eller rapsolja för stekning
- 300 g fast tofu, eller färdig friterad
- 1 stor morot
- 1 liten kålrabbi
- 4 salladslökar
- 2 dl färska korianderblad
- 2 dl färska myntablad
- 100 g splittrade mungbönor
- 100 g enokisvamp
Gör så här
Förbered smeten genom att blanda rismjöl, ägg, salt och gurkmeja i en stor skål. Häll i kokosmjölken gradvis under snabb vispning för att undvika klumpar. Låt vila i ca 10 minuter.
Gör fyllningen genom att skala dina grönsaker. Skär moroten och kålrabbin i tunna stavar, ca 5 cm långa. Riv svampen i mindre bitar. Skiva salladslöken diagonalt och plocka loss koriander- och myntabladen. Tärna tofun i mindre bitar.
Hetta upp en stor stekpanna, ca 22 cm i diameter, på medelvärme och tillsätt lite olja. Häll i ca 1/6 av smeten och vrid pannan försiktigt så att smeten täcker hela pannans botten.
Stek pannkakan tills undersidan är gyllenbrun och kanterna krispiga, cirka 2-3 minuter. Vänd pannkakan och grädda den andra sidan snabbt. Håll pannkakorna varma i ugnen medan du steker resten.
Värm lite olja i en annan panna och stek tofun snabbt tills den är gyllene och knaprig.
Servera genom att lägga en krispig pannkaka på varje tallrik. Lägg ett generöst lager med grönsaker, örter och tofu på ena halvan av pannkakan. Ringla över såsen och vik över den andra halvan. Toppa med ytterligare lite sås om så önskas.
Tips
Servera dina vietnamesiska crepes med en sås på limejuice, sesamolja, rårörsocker, vinäger, soja, ingefära, chili och vitlök. Vill du variera ditt Banh Xeo-recept? Prova att byta ut tofun mot räkor, eller lägg till shiitakesvamp i fyllningen.