Banh xeo – Vietnamesiska crepes – Recept

Ingredienser: (2-3 portioner ca 6 crepes)
200g rismjöl
1 ägg
½ tsk salt
1 tsk gurkmeja
400ml kokosmjölk
lite solros- eller rapsolja
Sås:
Saft från 1 lime (ca 40ml)
1 ½ msk sesamolja
1 msk rårörsocker
1 msk vinäger
1 msk söt soja alt. ljus soja
2 tsk riven färsk ingefära
½ röd chili, finhackad (justera mängden chili beroende på dess styrka)
1 vitlöksklyfta, riven
½ tsk salt
Fyllning:
ca 300g fast tofu, eller färdig friterad
1 stor morot, skalad
1 liten kålrabbi, skalad
4 salladslökar
2 dl färsk koriander, bara bladen
2 dl färsk mynta, bara bladen
100g skalade splittrade mungbönor (ca 4 nävar)
100g enokisvamp
Tillagning. 1. Börja med smeten. Blanda ihop rismjöl, ägg, salt och gurkmeja i en stor skål. Tillsätt kokosmjölken långsamt under snabb vispning för att undvika klumpar. Smeten ska vara relativt tunn, som grädde. Tillsätt mer vatten eller kokosmjölk om smeten blir för tjock. (Smeten sväller när den vilar, så att du kan behöva tunna ut den innan du börjar grädda pannkakorna). Låt smeten vila.
2. För att göra såsen vispa ihop samtliga ingredienser. Låt stå i minst 10 minuter.
3. Förbered därefter grönsakerna. Skär kålrabbin och moroten i tunna stavar, ca 5 cm långa. Riv isär svampen. Skiva salladslöken diagonalt. Plocka loss örtbladen. Skär tofun i mindre tärningar.
4. När du är redo att servera pannkakorna värm en stor stekpanna, ca 22 cm i diameter. Låt den inte bli rykande het. Tillsätt lite olja och häll 1/6 av smeten i mitten av pannan. Virvlar runt pannan så att smeten täcker hela botten. När undersidan har blivit gyllenbrun och sidorna knapriga vänd pannkakan och grädda den andra sidan. Stjälpa upp pannkakan och håll den varm i en ugn medan du steker de övriga.
5. Stek tillslut tofun snabbt i lite olja.
6. Lägg en varm pannkaka på varje tallriken. Lägg ett berg med grönsaker, örter och tofu på ena halvan. Ringla över sås och vik över den andra pannkaks-halvan. Toppa med ytterligare några skedar sås.