Mapo Tofu – Recept

Ingredienser: (4 portioner)
400g färsk tofu
1 salladslök
2 vitlöksklyftor
1 tsk sichuanpeppar
1 msk matolja
1 tsk sesamolja
2 msk chiliolja
2 msk torkade chilipulver
100g köttfärs
3 dl vatten
1 msk kinesisk ljus sojasås
3msk chilibönpasta
Salt

Tillagning. 1. Skär tofun i 2-3 centimetersbitar. Koka tofun i ca 3 minuter. Låt dem rinna av.
2. Finhacka vitlöken. Salladslöken hackas i lite större bitar.
3. Hetta upp en wokpanna med matolja och sesamolja. Låt Sichuan pepparn ligga en minut i den heta oljan för att ge smak. Separera pepparkornen från oljan och släng dem.
4. Tillsätt chiliolja och hetta upp igen. När oljan precis börjat ge ifrån sig rök, lägga i chilipulver, hackad vitlök och köttfärs. Stek på hög värme.
5. När det är halvfärdigt, tillsätt vatten, soja och bönpasta. Fortsätt steka tills dess att blandningen börjar bli påtagligt aromatisk.
6. Lägg i tofubitarna och blanda försiktigt med såsen. Sänk värmen och låt sjuda i 3-5 minuter, eller till dess att såsen börjat tjockna.
7. Lägg i hackade bitar av salladslök och blanda. Smaka av med salt.
Servera med ris.