Vietnamesiska Sommarrullar – Recept

Ingredienser: (8 portioner)
8 blad av torkat rispapper
ca 40 st. räkor (av 1/2 kg räkor)
30 – 40 g torkade mungbönsnudlar
16 färska blad av thailändsk basilika
30g färska korianderblad
1 medelstor morot, skuren i korta tunna strimlor
1 gurka
sallad
 
Alternativ 1 dip sås:
1 dl kallt vatten
1 tsk socker
0,5 dl fisksås
4 tsk vit vinäger
1 liten röd chili, finhackad
4 tsk hackade färska korianderblad- och stjälkar
 
Alternativ 2 dip sås: 
3 msk hoisinsås
1 tsk hackade jordnötter
Blanda hoisinsås och hackade jordnötter i en liten skål.
Tillagning. 1. Häll kallvatten i en liten bunke, häll i sockret och rör tills det löst upp sig. Rör ner fisksås, vinäger och den finhackade chilin. 2. Koka två liter vatten i en kastrull. Ta kastrullen från värmen, lägg nudlarna i vattnet för 10 minuter. Låt nudlarna rinna av. 3. Doppa ett torkat rispapper i vattnet tills det mjuknar och lägg det på en skärbräda. Lägg en lagom stor salladsblad, 4 – 5 räkor sida vid sida mitt på rispapperet, lägg två basilikablad ovanpå, tillsammans med lite koriander, några morotsstrimlor, gurka och lite nudlar. 4. Platta till fyllningen genom att trycka ihop den lite. Vik ihop från höger och vänster mot mitten, en bit mot fyllningen, rulla ihop till en rulle. Fortsätt med de andra rispapperen och resten av ingredienserna. (Rullarna måste hållas fuktiga, annars blir de spröda). Servera med dipsåsen eller hoisinsås med lite chilisås.